Zwarte land 2: VVD zegt Nee

Rijdend vanuit Woudenberg verheug ik mij op dat ene mooie bordje: Scherpenzeel. Een mooi dorpsaangezicht waar ik de kerktoren in het centrum al zie staan, en aan mijn rechterhand uitkijk over de mooie groene, en rustgevende, weilanden die reiken tot aan de Grebbelinie. Die weilanden zijn verkocht. En opgekocht door een projectontwikkelaar die er samen met Gemeentebelangen en de SGP een groot bedrijventerrein wil neerzetten. Dit roept de vraag bij mij op: willen we een mooi, groen dorp zijn of een industriedorp?

De VVD Scherpenzeel  is tegen de ontwikkeling van Zwarte Land 2, zoals gepresenteerd in haar huidige vorm. Een enorm bedrijfsgebouw in het groene Scherpenzeelse landschap op een locatie die bepalend is voor het dorpsaangezicht van Scherpenzeel lijkt daarmee ons visitekaartje te worden.

Ons standpunt bij het presenteren van de plannen was destijds: Nee.
Nu is dat: Nee, tenzij.

Grote bedrijven langs de snelweg, niet in Scherpenzeel
Eerst de herstructurering van Zwarte Land 1. We vinden het belangrijk dat er ruimte is voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Grote bedrijven horen op een bedrijventerrein langs de snelweg, wat logistiek veel efficiënter is. Wij zijn daarom voorstander van een groot regionaal bedrijventerrein waar voldoende ruimte is voor deze bedrijven om zich te vestigen. Dit vereist een bedrijfsinvesteringszone om ook op lange termijn de kwaliteit te waarborgen. Hierdoor beperken we het aantal verkeersbewegingen op de N224 en draagt dit bij aan een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. Bundeling van grotere ondernemingen komt de logistiek en transport ten goede. Modiform dat 1/3 van het grondgebied van Zwarte Land 2 wenst behoort tot deze categorie. Grond is schaars en ruimte voor wonen, MKB en behouden biodiversiteit is nu eenmaal belangrijker. Aandacht voor biodiversiteit mag zo dicht op het Valleikanaal en boerenbedrijven daarom niet ontbreken. Dit bevordert ook het woongenot voor hen die wonen & ondernemen combineren.

Ruimte voor MKB

Wij vinden het belangrijk om ondernemers in het MKB de ruimte te geven in hun wens uit te breiden. Daarbij gaat het niet alleen om geld verdienen, maar ook iets terug te geven aan de Scherpenzeelse samenleving. In de vorm van het creëren van werkgelegenheid, duurzaam en maatschappelijk ondernemen, een ‘schone’ leefomgeving en een bijdrage aan het verenigingsleven. Grond waar uitbreiding mogelijk is, is schaars. De voorgenomen bestemmingsplanwijziging van bedrijfsbestemming op sommige plekken naar wonen door de gemeente verbaasd ons dan ook. Dit maakt locaties juist schaarser. We kunnen grond maar één keer weggeven. Daarom onderschrijven wij het beleid van de Regio FoodValley. Binnen de gemeentegrenzen van Scherpenzeel kunnen bedrijven zich vestigen met een ruimtebehoefte tot ongeveer 5.000 m2. Scherpenzeel biedt daarmee onderdak aan MKB-ondernemers dat o.a. bestaat uit winkeliers, dienstverlening en kleine industrie, naast natuurlijk de agrarische sector

Groeivisie met duidelijke kaders

We willen een groeivisie met duidelijke kaders: MKB in Scherpenzeel, grote bedrijven op bedrijventerrein bij snelwegen. Kansen liggen er, maar worden nu niet benut door SGP en GBS. Een duidelijke visie gedragen door reeds gevestigde ondernemers en omwonenden van het industrieterrein Zwarte Land is hier een voorbeeld van. Als grote bedrijven vertrekken kan die grond naar bedrijven die voldoen aan het profiel: ondernemen in combinatie met wonen, in plaats van nu al onze schaarse groene ruimte te verspillen. De VVD Scherpenzeel is voorstander van een proactieve rol vanuit de Gemeente. We vinden een goed ondernemersklimaat belangrijk en willen ruimte voor MKB. Vrijheid van ondernemen is belangrijk, maar heeft wel zijn grenzen. Het is belangrijk dit voor alle betrokken partijen inzichtelijk te maken. We vinden het belangrijk dat de gemeente doet wat voor de langere termijn het beste is voor het dorp en niet voor de portemonnee van de projectontwikkelaar.

 Let Op Scherpenzeel week 1 - januari 2022