Een nuchter energiebeleid

Een energiemix waarmee we altijd kunnen vertrouwen op schone energie. Ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Kernenergie is CO2-neutraal, goedkoop, stabiel en daarmee een onmisbaar onderdeel van deze mix. Zeker nu de energiebehoefte groeit door bijvoorbeeld de toename van elektrische auto's. Wij ondersteunen het landelijke VVD standpunt dit op zijn minst serieus te onderzoeken.

Windenergie op zee en zonnepanelen op het dak

Windenergie het liefst op zee waar het vaker en harder waait en steeds goedkoper wordt. Lokaal zo min mogelijk en alleen met draagvlak van de gemeenschap. Eerst daken volleggen met zonnepanelen. Daarna pas andere opties bespreken. Openbare gebouwen voorzien van zonne-energie, ondernemers stimuleren hun bedrijfsgebouwen te voorzien en eigenaren van
koopwoningen actief betrekken in de mogelijkheden. Stimuleer duurzaamheid bij inwoners, van afval scheiden tot energiebesparing door woning-isolatie

Tegen zonneweiden

Scherpenzeel heeft een mooi groen landschap. Dat willen we behouden. Zonneweiden passen niet in dit beeld.

Tegen risicovolle geothermie

Geothermie gaat gepaard met grote risico's die (nog) niet controleerbaar zijn. Daarom is de VVD Scherpenzeel op dit moment tegen gebruik van geothermie. Als de ontwikkelingen er in de toekomst voor zorgen dat het veilig mogelijk is zonder schade voor mens of milieu kan dit leiden
tot heroverweging.

Omarm innovatie, blik op de regio

Wij zijn voorstander van innovatieve langetermijnoplossingen in samenwerking met Regio Foodvalley zodat we snel kunnen schakelen. Zo halen we de lokale klimaatdoelen van 2030 én 2050.

Strategisch investeren in energie

We dagen de gemeente uit te onderzoeken of de gemeente met de regio strategisch kan investeren in energie. Dit moet minimaal kostendekkend zijn en gericht zijn op de lange termijn.

Ruimte voor ontwikkeling mits groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie ingepast

Scherpenzeel moet groen blijven maar wel met ruimte voor MKB en wonen. Alle nieuwe ontwikkelingen en herontwikkelingen moeten groen ingepast worden in het landschap met aandacht voor bloemen, bijen en water (biodiversiteit en klimaatadaptatie). Met natuurranden, maaibeleid en groenbeheer. Dit is wat de VVD betreft een randvoorwaarde

Afkoppelen regenwater, ontstening en vergroening tegen hittestress

De gemeenten dient inwoners te informeren over de mogelijkheid tot het afkoppelen van regenwater, ontstening en vergroening, o.a. tegen hittestress.

Onderhoud openbare ruimte

Ook hier geldt dat aandacht voor biodiversiteit en klimaatadaptatie leidend is. Het onderhoud van de openbare ruimte dient van hoogwaardig niveau te zijn. Dit betekent dat de gemeente verantwoordelijk is voor het adequaat onderhouden van de openbare groenvoorziening. Dit draagt bij aan het tegengaan van verrommeling van de leef- en woonomgeving. Verder levert het een aantoonbare bijdrage aan het voorkomen van verloedering en verhoogt het veiligheidsgevoel. Ook draagt het bij aan een gezonde leefomgeving, zowel fysiek als mentaal als het fijn is om in te verblijven en recreëren.

Kwalitatief goede energieneutrale bebouwing

Kwalitatief goede energieneutrale bebouwing met een positieve uitstraling op de openbare ruimte. Dit moet bijdragen aan een gezonde, veilige leefomgeving. Het is belangrijk tijdig de welstand en buurt te betrekken bij eventuele plannen.