Lokaal ondernemen

Wijvindenhet belangrijk om ondernemers in het MKBte ondersteunen in hun wens uitte breiden. Daarbij gaat het niet alleen om geld verdienen, maar ook iets terug te geven aan de Scherpenzeelse samenleving. In de vorm van het creëren van werkgelegenheid, duurzaam en maatschappelijk ondernemen, een ‘schone’ leefomgevingeneen bijdrage aan het verenigingsleven.

Ruimte voor uitbreiding Midden- en Kleinbedrijf (MKB)

Grond waar uitbreiding mogelijk is, is schaars. De grond die wel beschikbaar iskan maar één keer worden ingezet. Daarom onderschrijven wijhet beleid van de Regio FoodValley. Binnen de gemeentegrenzen van Scherpenzeelkunnen bedrijven zich vestigen met een ruimtebehoefte tot ongeveer 5.000 m2.Scherpenzeelbiedtdaarmee onderdak aan MKB-ondernemersdat o.a. bestaat uitwinkeliers, dienstverlening en kleine industrie, naast natuurlijk de agrarische sector.

MKB zorgt voor lokale werkgelegenheid

Een doordacht en actief beleid moet bijdragen aan een gezond vestigingsklimaat voor ondernemers uit het midden-en kleinbedrijf. Dit geldtvoor ondernemers die al binnen onze gemeentegrenzen zijn gevestigd, maar ook voor hen die zich juist willen vestigen in Scherpenzeel. Voor de plaatselijke bevolking is daardoor werkgelegenheid beschikbaar op korte afstand. Gelijktijdig beperken we de risico’s op de collectieve lasten, bijstand is in uiterste geval beschikbaar als vangnet. Kinderopvang is toegankelijk voor hen die willen blijven werken.

Groeivisie met duidelijke kaders MKB in Scherpenzeel, grote bedrijven op bedrijventerrein bij snelwegen

Kansen liggen er, maar worden nu niet benut. Een duidelijke visie gedragen door reeds gevestigde ondernemers en omwonenden van het industrieterrein Zwarte Land is hier een voorbeeld van. De VVD Scherpenzeel is voorstander van een proactieve rol vanuit de Gemeente.

We vinden een goed ondernemersklimaat belangrijk en willen ruimte voor MKB, vrijheid van ondernemen is belangrijk, maar heeft wel zijn grenzen. Het is belangrijk dit voor alle betrokken partijen inzichtelijk te maken. Scherpenzeel heeft nu een aantal grote bedrijven in haar dorpskern met een oppervlakte van meer dan 5000 m2. Uitbreiding van dit aantal is niet wenselijk. Ook als dit verdeeld is over meerdere locaties binnen onze gemeentegrens. De Gemeente Scherpenzeel is aangesloten bij de Regio FoodValley. Scherpenzeel is erbijgebaat om dit soort type bedrijven zich op bedrijventerreinen nabij een snelweg te vestigen. Bijvoorbeeld in samenwerking met aangesloten gemeenten. Wij zijn daarom voorstander van een groot regionaal bedrijventerrein waar voldoende ruimte is voor deze bedrijven om zich te vestigen.Dit vereist een bedrijfsinvesteringszone om ook op lange termijn de kwaliteit te waarborgen.

Hierdoor beperken we het aantal verkeersbewegingen op de N224 en draagtditbij aan een aantrekkelijk woon-en leefklimaat. Een -indirect -duurzame oplossing. Bundeling van grotere ondernemingen komt de logistiek en transport ten goede.

#Trotsopdeboer, maar geen megastallen

Boeren zorgen voor ons dagelijkse voedsel. Vanuit traditioneel oogpunt wordt het boerenbedrijf meestal doorgegeven van generatie op generatie. Sterk innovatief ondernemerschap, hebben boerenbedrijven geen windeieren gelegd. Wij zijn er voorstander van om boeren meer te betrekken bij gemeentelijk beleid rondom biodiversiteit en de invloed van klimaatverandering. Rondom deze boerenbedrijven heeft zich een keten gebouwd van toeleveranciers en afnemers. Ook bieden steeds meer boerenbedrijven de consument de mogelijkheid om producten direct te betrekken van het boerenbedrijf. Wij zijn er voorstander van om boerenbedrijven, die binnen het stikstofbeleid groeimogelijkheden hebben, deze kans niet te ontnemen. Voor boerenbedrijven die geen opvolging hebben,dient duidelijk beleid ontwikkeld te worden. Hier iseen proactieve rol weggelegd voor de gemeente.


Centrum: steun de ondernemers!

Kernwinkelgebied dient leidend te zijn bij de centrumvisie. Wij zijn er voorstander van om een breed gedragen kernwinkelgebied te ontwikkelen in samenwerking met omwonenden, winkeliersvereniging en de Ondernemersvereniging Scherpenzeel. Een divers aanbod van winkels, delicatessen, horeca en overig non-food moet bijdragen aan een gebied om elkaar te ontmoeten en te winkelen.

Motorrijtuigen zijn welkom, maar te voet of per fiets is gezonder, ditwillen wij stimuleren door het kernwinkelgebied aan te merken als dagelijkse blauwe zone.De markt daarentegen blijft bij De Breehoek. Zo wordt de dorpskern ontlast en kunnen bewoners van het openbaar vervoer gebruik blijven maken. Zonder dat er sprake is van een omleiding op woensdagochtend. Met mogelijkheid van ontheffing voor bewoners want er wonen veel mensen in het kernwinkelgebied.

Voldoende parkeerplaatsen ondergronds op eigen terrein bij nieuwe (woningbouw) ontwikkelingen

Parkeren op eigen terrein geniet de voorkeur, maar mag niet leiden tot parkeerproblematiek. De VVD vindt het belangrijk dat er bij elke (woningbouw)ontwikkeling meer dan genoeg (ondergrondse) parkeergelegenheid is. Bij het ontwikkelen van parkeergelegenheid moet ook nagedacht worden over ontstening. Hemelwater zakt zo op een natuurlijke manier in de grond. Dit moet bij hevige regenbuien zoveel mogelijk overbelasting van het systeem voorkomen. In herontwikkelingsgebieden dienen aanwonenden inspraak te hebben. De gemeente draagt daarnaast zorg voor voldoende oplaadpunten in-en rond het kernwinkelgebied.