Verbazingwekkende poppenkast

Volgt u als VVD-er de gemeentelijke politiek in het dorpse Scherpenzeel nog een beetje? Nu ik, als oud raadslid, wel. Maar wel vanuit de zijlijn. Bij het lezen het artikel dat de coalitie een akkoord had viel ik al van verbazing uit mijn stoel. Het heeft mij enige moeite gekost om mij zelf weer onder controle te krijgen. Als u de laatste maanden van de oude coalitie wat gevolgd heeft dan heeft het u niet kunnen ontgaan dat de fractie van de SGP in een ontluikende kalverliefde een oogje had op die van Gemeentebelangen Scherpenzeel. Interessant was na de verkiezingen te constateren dat die verliefdheid niet wederzijds bleek en dat deze niet werd beantwoord. Er werd door de fractie van Gemeentebelangen verder gesproken met dame en heer van de Christen Unie. Samen goed voor een meerderheid in de gemeenteraad.

De verbazing was de plotselinge betrokkenheid van PRO Scherpenzeel. De voorman van deze fractie had direct na de verkiezingen reeds getoeterd dat er voor hen slecht op het bankje van de oppositie een plekje beschikbaar kwam. Maar politiek is vluchtig en politici doen steeds vaker uitspraken met een houdbaarheid van slechts de klank.

Nog gekker wordt het met de keuze van de wethouders voor het college. De beoogd wethouder van Gemeentebelangen Scherpenzeel heeft een medisch probleem, waarschijnlijk van tijdelijke aard. Beide andere wethouders (CU en PRO) zijn blijkbaar niet in staat de taken tijdelijk waar te nemen. Gemeentebelangen Scherpenzeel had in de verkiezingen getoeterd dat twee wethouders voldoende zou zijn en dat zou de tijdelijke variant zeer wel toto de mogelijkheden behoren. Maar nee, ik zit inmiddels weer op mijn stoel, wat schetst onze verbazing, de oud wethouder van SGP treedt toe tot de bestuurlijke gelederen van Gemeentebelangen Scherpenzeel. Hoe mooi kan de dorpspolitiek alles oplossen, als sneeuw voor de zon. De voorman van de SGP is duidelijk in zijn zeer recente reactie. Dit kan toch niet waar zijn, een tijdelijke bestuurder die bij de partij waar hij voor invalt reeds een tweetal moties van wantrouwen aan zijn broek heeft hangen. In zijn woorden, een driedubbele aanfluiting in een tijd van bestuursluwte. Ik heb niet helemaal scherp of hij met de bestuursluwte de afgelopen periode van vier jaar bedoeld of de komende maanden betreffende de invalbeurt van hun oud wethouder. Dat laatste in inderdaad een aanfluiting.

Het wordt wel een college van ‘breed dorpsbelang’. Alle partijen hebben een rol(letje). Alleen, hoe zou het CDA hier nu naar kijken. Zij hebben werkelijk helemaal niets in de lege handen.

 

Toch jammer dat er niet wat sterkere karakters in het bestuur van onze gemeente deel nemen. Ook jammer dat wij als VVD fractie hier aan de raadstafel hier geen deel meer van uit maken. Je handen jeuken op deze momenten wel eens om wat orde in de chaos te scheppen. Dat moeten we zeker ook doen als we de dossiers die op tafel liggen eens goed bekijken.

Een niet onbelangrijke is de bestuurskracht. De Provincie Gelderland oordeelt op dit dossier niet positief, Scherpenzeel neemt een zwakke positie in. We moeten nog op zoek naar een nieuwe burgemeester maar of de Commissaris van de Koning nu net zo soepel is als vijf jaar geleden, dat valt maar te betwijfelen. Mede ook daar recent in het plaatselijke dagblad een oproep stond om burgers te betrekken bij het opstellen van het functieprofiel van een nieuwe burgemeester. Dat getuigt niet van bestuurlijke overtuiging. De politiek moet orde op zaken stellen om de zelfstandigheid te behouden. De Provincie Gelderland heeft meer macht dat weleer en we lopen het risico dat er straks voor ons besloten wordt.

De organisatie en met name de kosten van de organisatie in de huidige tijd, de veelheid aan werk bij een gemeentelijk apparaat (nieuwe ruimtelijke wetgeving, privacy wetgeving, automatisering en de decentralisaties). Allemaal uitvoering en geen politiek. Ook hier ligt een fors dossier.

Politiek is tenslotte de uitbreiding van ‘Het Zwarte Land’ zeven hectare industriegebied er bij. Slechts voor een drietal bedrijven die de infrastructuur rondom ons dorp nog zwaarder gaan belasten. Het is nog maar de vraag of het midden- en kleinbedrijf, waar Scherpenzeel groot door geworden is, mee gaat profiteren van deze ontwikkeling. Beter zou zijn de transport intensieve bedrijvigheid te verplaatsen naar de randen van de autosnelwegen. Dan ontstaat er echt ruimte voor de Scherpenzeelse ondernemers.

 

Kortom de handen jeuken nog wel eens. Het is zo jammer en ontzettend belangrijk de dossier voortvarend aan te pakken. Het is dan ook dat ik de pen ter hand heb genomen om binnen de leden van de VVD en de lezers van dit artikeltje, toch opnieuw de aandacht te vragen om op te staan en juist nu, in een periode dat de VVD geen deel uit maakt van de gemeenteraad, wel de publieke opinie te zoeken. Deze vier jaar gaan dan niet verloren en wie weet komen we sterker terug om onze inwoners op een liberale wijze te vertegenwoordigen.

 

Gerrit Dijsktra

VVD Scherpenzeel