Onderwijs en Zorg

Iedereen heeft recht op goede zorg, onderwijs en ondersteuning. We vinden het belangrijk dat dit toegankelijk is voor iedereen ongeacht leeftijd, geaardheid of geloofsovertuiging. Preventie in het sociaal domein is beter dan achteraf verrast worden door kosten die de reserves raken.

Goede zorg, aandacht voor preventie en maatwerk. Mensen weer in hun kracht zetten.

Het gemeentelijk loket is niet de aangewezen plek om alle problematieken te melden en op te lossen. Opvang en ondersteuning ligt in de directe omgeving van betrokkenen. Wij vinden het belangrijk dat eerst familie, vrienden, kennissen en buren hulp bieden naast reeds betrokken zorg professionals. De gemeente is er niet voor de dagelijkse boodschappen, maar kan in een uiterst geval wel bemiddelen wanneer er noodgedwongen een beroep op de voedselbank moet worden gedaan.

Activiteiten door en voor jongeren

Jongeren zoeken vermaak. Stimuleer en faciliteer jongeren in het zelf organiseren van activiteiten (zoals tentfeest). Hiermee organiseren zij hun eigen vermaak op een positieve manier waarbij zij leren om samen te werken, te organiseren, verantwoording te dragen etc.

Routekaart

Er dient een routekaart te komen waarin onderscheid wordt gemaakt welke problematiek door betrokkenen, en diens direct omgeving, zelf aangepakt kan worden of wanneer er een beroep gedaan kan worden op de gemeente en wat hiervoor de basisvoorwaarden zijn. Grip op de kosten door te bepalen welke zorg we wel of niet verlenen, en gericht op wat de persoon in kwestie nog wel kan i.p.v. niet. Dit noemen we maatwerk met behulp van het sociaal team. In die visievorming is het belangrijk dat het inkopen van de uitbestede zorg aansluit op maximale zelfredzaamheid, en waar mogelijk keuzevrijheid biedt aan degene die een beroep doet op de gemeente. Snel duidelijkheid bieden is in het belang van degene die een beroep wil doen op de gemeente. Dit moet ook bijdragen in het terugdringen van wachtlijsten. Ruim binnen de wettelijk norm reageren wordt hierbij de nieuwe norm.

Mantelzorg

We zijn er trots op dat veel Nederlanders met liefde zorgen voor hun naasten. Deze mantelzorg is waardevol voor onze samenleving. Niet vanzelfsprekend, en niet altijd zichtbaar. We vinden het belangrijk dat de gemeente mantelzorgers bijstaat om te voorkomen dat zij overbelast raken.

Goed monitoren

De zorg waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, onderwerpen we regelmatig aan een kritische zelftoets: waar gaat het goed en waar kan het beter? Tijdig budgetbeheer is van groot belang, zodat bijsturing vanuit de gemeente gewaarborgd is en we niet worden verrast door WMO kosten

Waar iedereen meedoet en integreert

We willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. We verwachten een tegenprestatie als je een uitkering krijgt en je inspant weer aan het werk te gaan. Van nieuwkomers verwachten we dat ze de Nederlandse taal leren, verdiepen in onze normen en waarden en snel aan het werk gaan.

Inzetten op preventie in sociaal domein

De gemeente moet in overleg met woningcorporaties zo snel mogelijk in actie komen als iemand de huur van een sociale huurwoning niet heeft betaald. Deze inzet op preventie geldt ook voor (mentale) gezondheid van mensen om te zorgen dat ze mee kunnen blijven doen in de samenleving. Anders maakt het mensen afhankelijk en kost het de gemeenschap uiteindelijk veel meer geld.

Jeugdzorg

Ook bij jeugdzorg willen we meer inzetten op preventie. Zo voorkomen we dat we zwaardere hulp moeten bieden. Problemen bij kinderen en gezinnen proberen we daarom zo vroeg mogeljk te signaleren. Het sociaal team, huisartsen, scholen en (sport)verenigingen hebben hierin een belangrijke rol. Met hen gaan we in gesprek om te zorgen dat deze aanpak zo effectief mogelijk is.

Onderwijs (huisvesting)

Goed onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn ongeacht geaardheid of geloofsovertuiging. De gemeente moet zorgen voor goede onderwijshuisvesting met voldoende kwalitatieve klaslokalen voor alle kinderen op een school van hun wens. De gemeente moet anticiperen op nieuwbouw voor de openbare school of in overleg met de uitvoerende stichting tot een renovatieplan te komen, zodat het gebouw – in ieder geval op luchtkwaliteit en energieneutraal functioneren – gelijkwaardig is aan de huidige normering of deze overstijgt.

Schoolvervoer

Ouders van wie het kind noodgedwongen een beroep moet doen op georganiseerd schoolvervoer kunnen gebruik maken van vervoer. Efficiëntie voert hierin wel de boventoon, zodat de lasten voor de gemeente zo laag mogelijk te houden.

Begraafplaats

Voorlopig respecteren we de eerder gemaakte afspraken rondom het grafrecht. Wel dient er rekening mee gehouden te worden dat de begraafplaats kostendekkend moet zijn, en de kosten voor beheer en onderhoud doorberekend worden in de vorm van leges aan de erven.